Care sunt tipurile de teste Covid-19 pe care le poți face?

COVID-19

Noul coronavirus Sars-Cov-2 a pus intreaga lume pe jar, fiind o afectiune medicala ce se transmite usor si in anumite situatii poate pune viata in pericol. In general, din momentul infectarii cu acest virus pana in momentul aparitiei simptomelor trec intre 5 si 14 zile, insa de multe ori simptomele sunt foarte usoare sau chiar inexistente.

Tocmai de aceea, testarea masiva a populatiei poate fi o solutie prin care virusul sa fie tinut sub control.

De cele mai multe ori, testele se fac in institutiile medicale, doar in momentul in care apar simptome sau atunci cand persoana testata are contact cu o persoana infectata.

Daca vrei sa fii sigur ca nu ai virusul insa, poti sa iti faci testul si in regim propriu. Cel mai probabil vei cauta un test covid-19 preț mic si vei gasi teste cu preturi ce incep de la cateva zeci de lei si ajung la cateva sute. Nu toate sunt la fel, insa.

Care sunt tipurile de teste Covid pe care le poti face?

Testele RT-PCR. Sunt teste care evidentiaza materialul genetic al virusului Sars-CoV-2. Acestea se fac prin recoltarea secretiilor nazale si faringiene si separarea secventelor de ARN. Din pacate, testele RT-PCR trebuie sa fie realizate de personal specializat, in conditii de inalta siguranta. De asemenea, necesita timp destul de lung pentru prelucrare, recoltarea trebuie sa se faca cu grija iar costul este destul de mare. Acestea au numeroase avantaje insa:

  • Sunt foarte precise;
  • Evidentiaza virusul chiar si in cazul persoanelor care nu au simptome;
  • Indica in mod corect cine are boala activa si cine nu o are activa.

Testele rapide care detecteaza antigenul. Acestea detecteaza prezenta proteinelor coronavirusului (antigenele virale) in secretia nasofaringiana. Nu sunt teste foarte performante, insa pot indica infectia in faza acuta a bolii, chiar si la persoanele fara simptome. Printre avantajele pe care le ofera se numara rapiditatea cu care dau rezultatul si faptul ca sunt foarte usor de aplicat.

Testele rapide care detecteaza anticorpii. Sunt rapide, detecteaza anticorpii si pot indica o infectie trecuta. Sunt usor de aplicat, insa nu detecteaza infectia acuta si pot da rezultate fals pozitive.

Testele serologice de laborator. Pot fi efectuate doar in laboratoarele clinice si masoara nivelul anticorpilor produsi de organism in momentul in care acesta este expus la invectia cu virusul.  Marele avantaj al acestor teste este faptul ca poate indica daca persoana testata a fost infestata si daca are imunitate la infectie. Din pacate nu detecteaza infectia acuta si nu indica daca anticorpii pot proteja impotriva unei noi infectii.

Cat de mult merita sa te testezi?

Testele Covid-19 se pot dovedi utile atat pentru persoanele cu simptome, cat si pentru cele care nu au simptome. Practic, acestea iti confirma ca pot intra in contact cu alte persoane fara a le imbolnavi. Daca vrei sa te intalnesti cu rude sau cu prieteni si vrei sa ii stii in siguranta, testul este cea mai simpla si sigura metoda prin care te poti asigura ca esti in regula.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns