Comunicat al Colegiului Medicilor din România

Stiri

În ceea ce privește pandemia cu COVID-19, Colegiul Medicilor din România (CMR) ar dori să facă următoarele comentarii:

  1. Trimitem un mesaj puternic de sprijin necondiționat miilor de medici care depun eforturi și dedicație uriașe pentru a-i trata pe cei infectați cu COVID-19, familia și contactele lor, fără a aduce atingere îngrijirii normale. De asemenea, gândurile noastre sunt către toți profesioniștii din domeniul sănătății implicați în această provocare dificilă. Suntem conștienți de marile dificultăți care apar ca urmare a creșterii numărului cazurilor, în special în București și în județele Hunedoara, Iași, Timiș, Constanța și Brașov; astfel, apreciem foarte mult eforturile de recrutare și modul în care au fost puse în aplicare planurile de sprijin. Este timpul să avem suficiente fonduri și autoritățile să facă eforturile de reglementare pentru a avea cât mai multe forțe în cele mai bune condiții.
  2. La CMR apreciem foarte mult gama largă de măsuri implementate de guvern pentru a controla epidemia, care este acum o pandemie cu COVID-19. Izolarea socială trebuie consolidată omogen în întreaga țară. Toate comunitățile județene ar putea fi extrem de afectate în următoarele săptămâni, de aceea solicităm o mai mare coordonare între Direcțiile de Sănătate Publică sub conducerea Ministerului Sănătății. În special, dorim să recunoaștem efortul depus pentru a considera atât carantinele, cât și infecțiile cu COVID-19 drept activități profesionale neprevăzute.
  3. Considerăm protecția personalului medical ca un garant al sănătății publice. Trebuie evitată lipsa echipamentului personal de protecție, măștile, protecția feței, halatele și altele; autoritățile de sănătate publică ar trebui să evalueze în mod activ că nu există deficiențe de aprovizionare, precum și să furnizeze canale rapide de comunicare pentru profesioniștii din domeniul sănătății pentru a avertiza despre astfel de deficiențe. În orice caz, nu trebuie să scădem nivelul de siguranță al niciunui protocol ca urmare a lipsei de aprovizionare cu materiale. Trebuie luate măsuri urgente pentru a rezolva această situație (creșterea producției de produse medicale esențiale, implicarea altor sectoare, cum ar fi forțele armate, protecția civilă, etc.), cu finanțare suficientă orientată spre scopuri (finanțare cu finalitate) pentru comunitățile din toate județele. În scopul realizării celor de mai sus, cerem Direcțiilor de Sănătate Publică să inventarieze furnizorii de servicii medicale din asistența medicală primară, ambulatoriul de specialitate, centre de permanență, centre de primiri urgențe unde este primul contact cu pacienții, să estimeze un necesar de echipamente de protecție cu care să se aprovizioneze și de la care să se aprovizioneze medicii respectivi.
  4. Toate eforturile, atât bugetare, cât și de reglementare, trebuie să fie dedicate pentru a putea face față diferitelor scenarii prezente și pe termen mediu, atât pentru angajarea personalului, cât și pentru achiziționarea de bunuri, astfel considerăm adecvată coordonarea interministerială. Îmbunătățirea capacităților de diagnostic are o importanță deosebită. Întârzierea obținerii PCR (reacția în lanț a polimerazei) sau ne-accesibilitatea la aceasta presupune o incertitudine enormă pentru pacienți și lucrători și face dificilă stăpânirea epidemiei.
  5. Îndemnăm ca izolarea locuinței să fie riguroasă și controlată. Îngrijirea la domiciliu a pacienților cu COVID-19 trebuie monitorizată în mod adecvat de către cele mai apropiate și / sau cele mai multe echipe de îngrijire operațională, pentru a evita situațiile de abandon și lipsa controlului clinic al pacienților infectați care au și factori de risc în casele lor.
  6. Toate resursele de sănătate, profesioniștii, protecția civilă, forțele de securitate, inspectoratele pentru situații de urgență, grupurile politice și cetățenii trebuie să lucreze într-un mod coordonat, loial și angajat. Este timpul să ne unim. Ne confruntăm cu o situație necunoscută și trebuie să fim atenți la evaluări, care trebuie efectuate după depășirea acestei crize. Profesiunea medicală solicită tuturor să depună eforturi cât mai mari. În toate circumstanțele, vom continua să ne onorăm angajamentul luat față de profesie și față de pacienți.
  7. În acest scop, stimați colegi, vă rugăm să semnalați în mod punctual orice situație neconformă privind dotarea dvs. cu toate mijloacele de protecție conform protocoalelor, precum și posibile abuzuri din partea administratorilor, la adresa de e-mail: covid19@cmr.ro

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns