Consiliul Concurenţei relaxează normele pentru companiile farmaceutice

Stiri

Consiliul Concurenţei se aliniază politicii Comisiei Europene de relaxare a normelor în domeniul concurenţei pentru companiile din domeniul farmaceutic, informează autoritatea pentru Concurenţă.
Conform sursei citate, Comisia Europeană a publicat Comunicarea privind un cadru temporar care permite realizarea unor acorduri şi schimburi de informaţii între companiile din domeniul farmaceutic pentru a nu exista discontinuităţi în aprovizionarea cu medicamente esenţiale în tratarea pacienţilor cu COVID 19.

“În actuala situaţie de criză generată de pandemia de coronavirus, companiile pot fi nevoite să se coordoneze în ceea ce priveşte producţia, gestionarea stocurilor şi, eventual, distribuţia de medicamente, astfel încât nu toate să se concentreze pe unul sau mai multe medicamente, neglijându-se astfel alte medicamente care ar rămâne sub nivelul optim de producţie. O astfel de coordonare ar fi contrară normelor de concurenţă în condiţii normale, însă, în contextul pandemiei, poate aduce beneficii importante cetăţenilor. De asemenea, companiile care vor să producă materiale medicale pot apela la schemele de ajutor de stat”, se menţionează în comunicat.
Consiliul Concurenţei reaminteşte că, în aceste circumstanţe excepţionale, este foarte important ca interesele consumatorilor să fie protejate şi, ca urmare, va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile pieţei pentru a identifica companiile care profită de această situaţie pentru a se angaja în practici abuzive (cum ar fi practicarea de preţuri excesive) sau de tip cartel.
“Companiile au responsabilitatea de a-şi evalua singure legalitatea acordurilor încheiate şi a practicilor aplicate, iar în cazul în care au îndoieli cu privire la compatibilitatea unor iniţiative cu legislaţia în domeniul concurenţei, acestea pot contacta autoritatea de concurenţă”, se mai precizează în comunicat. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns