Construcția Centrului pentru Mari Arși din Timișoara, în linie dreaptă!

Stiri

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila și secretarul de stat, asist. dr. Alexandru Rogobete s-au aflat într-o vizită de lucru la șantierul unde se construiește Centrul de Mari Arși de la Spitalul Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” din Timișoara. La 30 de zile de la semnarea contractului de execuție, construcția a început și progresele sunt vizibile. 

Ministrul sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila: “Construcția și finalizarea centrelor pentru mari arși reprezintă o componentă importantă a proiectelor de investiții și de dezvoltare a sistemul sanitar din România, pe care le derulează Ministerul Sănătății în parteneriat cu autoritățile locale din întreaga țară. Această perioadă reprezintă un punct istoric în dezvoltarea asistenței medicale pentru pacienți. Responsabilitatea, profesionalismul și buna credință sunt principiile după care funcționează echipa actuală a Ministerului Sănătății”.

Proiectul în valoare de 60 de milioane de euro, realizat cu finanțare de la Banca Mondială, va cuprinde 12 paturi pentru pacienții critici cu arsuri severe și încă 6 paturi pentru recuperarea acestor pacienți. Centrul va avea 5 etaje, va acomoda serviciul de primiri urgențe, un nou bloc operator și o secție nouă de terapie intensivă cu 45 de locuri destinate pacienților critici.

Ministrul sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila: “În luna decembrie a anului 2021, când am venit la Ministerul Sănătății, am găsit cele trei proiecte care prevedeau construirea centrelor de mari arși de la București, Timișoara și Târgu Mureș complet blocate, erau foarte mici șansele de continure a acestor proiecte. Am hotărât, împreună cu colegii mei, să redeschidem negocierile cu Banca Mondială și am reușit să obținem o nouă finanțare pentru construcția celor 3 centre.”

Dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății, responsabil de coordonarea investițiilor din fonduri internaționale și PNRR: “Este pentru prima dată, în ultimii 30 de ani, când investim masiv, atât în dezvoltarea infrastructurii de sănătate cât și în dotarea spitalelor cu echipamente medicale de înaltă calitate. Este un moment fără precedent, în care o administrație serioasă reușește să utilizeze un mix unic de finanțări: Banca Mondială, PNRR, BIRD sau BERD”. 

Conform contractului de execuție, primul Centru de Mari Arși din țară va deveni funcțional, la Timișoara, în 2025. Contractul de execuție al Centrului de la Târgu Mureș a fost, de asemenea, semnat și urmează ca în cel mai scurt timp să fie semnat și cel pentru centrul de la București.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .