Medicii, personalul medico-sanitar și paramedical, inclusiv personalul auxiliar implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 vor primi stimulente financiare ce vor fi plătite inițial din fondul de salarii al angajatorului, iar ulterior – din fonduri europene. Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a făcut această precizare pentru managerii unităților spitalicești după ce Guvernul a aprobat azi rectificarea bugetară.
Este vorba despre stimulentul de 2.500 lei brut/lună/persoană. Potrivit autorităților, acesta se supune regulilor de impozitare privind impozitul pe venit de 10%, dar nu va fi cuprins în baza lunară de calcul a contribuției de asigurări sociale, contribuției de asigurări sociale de sănătate, respectiv contribuției asiguratorii pentru muncă reglementată la titlul V „Contribuții sociale obligatorii“, din Legea nr. 227/2015 privind codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.
„Pentru a putea fi decontat din fonduri europene, stimulentul de risc medical trebuie să îndeplinească condiții, precum: să fie plătit de unitatea sanitară angajatoare din fonduri de salarii odată cu acordarea drepturilor salariale, înainte să fie decontat din fonduri europene; personalul care beneficiază de aceste drepturi să fie numit prin decizie a conducătorului unității sanitare angajatoare, din care să reiasă că este implicat direct în transportul, evaluarea, echiparea, diagnosticarea, tratamentul pacienților infectați cu COVID-19; unitatea angajatoare să facă parte din rețeaua sanitară COVID, stabilită conform reglementărilor legale în vigoare”, a explicat ministrul Boloș.
„Plata se va face prin transferuri din bugetul fondului național unic de sănătate sau, după caz, de la bugetul de stat, de la titlul VI „Transferuri între unități ale administrației publice“ sau de la alte titluri unde sunt bugetate sume cu această destinație, prin ordonatorul principal de credite.
În cazul serviciilor de ambulanță județene și al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, stimulentul de risc medical se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătății, de la titlul I „Cheltuieli de personal“.
Pentru unitățile sanitare din cadrul ministerelor și instituțiilor cu rețea sanitară proprie, sumele necesare acordării stimulentului se asigură prin transferuri de la bugetul de stat, de la titlul VI „Transferuri între unități ale administrației publice“, prin bugetele ordonatorilor principali de credite”, a transmis Ministerul Fondurilor Europene într-un comunicat de presă.
Precizăm că acordarea stimulentului de risc medical face parte din pachetul de măsuri cu finanțare europeană luate de Guvernul României pentru a combate pandemia COVID-19, adoptat la începutul lunii aprilie. În urma realocărilor obținute în urma negocierilor cu Comisia Europeană, Ministerul Fondurilor Europene a anunțat pe 6 aprilie un pachet în valoare de 1,16 miliarde de euro, fonduri europene injectate de urgență în sistemul medical românesc pentru a contribui la măsurile socio-economice luate de Guvern în această perioadă.
Măsurile care au fost adoptate prevăd acordarea a câte 500 de euro (2.500 lei) pentru sporul de risc fiecărui medic implicat în lupta împotriva virusului, fondurile alocate fiind de aproximativ 100 de milioane de euro; alocarea a 30 de milioane de euro persoanelor aflate în carantină, inclusiv familiile medicilor aflați în prima linie, precum și alocarea a 350 de milioane de euro pentru cumpărarea de echipamente medicale (ventilatoare, injectomate, teste COVID-19 etc.) și echipamente de protecție (măști, mânuși, combinezoane etc.), cu posibilitatea de a crește alocarea până la 500 de milioane.
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.