Deputatul Corneliu Buicu cere măsuri imediate de protejare a pacienților care nu mai au acces la clorochină și hidroxiclorochină

Stiri

Conf. dr. Corneliu Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților, atenționează că o categorie de pacienți al căror tratament include clorochina/hidroxiclorochina utilizată acum în tratamentul COVID-19 nu mai au acces la aceste medicamente.

“Acești pacienți nu mai au acces la aceste medicamente, nicio farmacie comunitară nu mai deține acest produs. În lipsa tratamentului, pacienții cu lupus, de exemplu, pot ajunge la insuficiență multiorgan, punându-le viața în pericol”, a menționat Florin Buicu, într-o postare pe Facebook.

Recent, compania de stat Unifarm a primit o donație de medicamente pentru spitale și pentru pacienții cu Covid-19, însă nu și pentru pacienții cu lupus sau alte boli cronice.

“Fac un apel la Ministerul Sănătății/CNAS să asigure la nivelul fiecărui județ măcar o farmacie care să pună la dispoziția acestor bolnavi medicamentele necesare supraviețuirii. Obligația de serviciu public prevăzută de legea sănătății are această prevedere. Datele cu pacienții pot fi obținute de la CNAS, care are baza de date cu acești bolnavi”, a menționat președintele comisiei de Sănătate din Camera Deputaților.

De asemenea, Buicu solicită public emiterea unei comenzi din partea Ministerului Sănătății către producătorii români de medicamente care pot asigura necesarul de hidroxiclorochina al României pentru o perioada de minimum un an, astfel încât să existe o continuitate a aprovizionării atât pentru pacienții COVID-19 cât și pentru pacienții al căror protocol terapeutic cuprinde acest produs.

Clorochina și hidroxiclorochina sunt autorizate pentru tratamentul malariei și al anumitor boli autoimune, însă în prezent constituie obiect de cercetare la nivel mondial ca urmare a potențialului terapeutic al acestora în tratarea infecției cu noul coronavirus. În România, hidroxiclorochina a fost inclusă oficial în protocolul de tratament al pacienților cu Covid-19 aprobat prin ordin al ministrului Sănătății.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns