Diana Păun: Ne confruntăm cu o lipsă de consecvenţă în ceea ce priveşte reglementările şi politicile în domeniul medicamentului

Stiri

România se confruntă cu “o lipsă de consecvenţă” în ceea ce priveşte reglementările şi politicile în domeniul medicamentului, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun, care a susţinut că tratamentele inovatoare sunt introduse cu dificultate, iar cele generice dispar de pe piaţă.
În opinia sa, accesul la medicamente al pacienţilor români a reprezentat şi continuă să reprezinte “o provocare majoră”.

“Accesul la medicamente al pacienţilor în România a reprezentat şi continuă să reprezinte o provocare majoră. Politicile de stabilire a preţurilor şi de rambursare sunt orientate către furnizarea de medicamente generice, iar actualizarea listei de medicamente este de dată relativ recentă, medicamentele inovatoare fiind introduse doar în ultimii ani. (…) Medicamentele inovatoare sunt introduse, din păcate, cu dificultate, iar, în acelaşi timp, medicamentele generice dispar de pe piaţă. Taxa clawback este un subiect care a ocupat şi continuă să ocupe agenda publică în special în ultimii ani. Ne confruntăm, din nefericire, cu o lipsă de consecvenţă în ceea ce priveşte reglementările şi politicile în domeniul medicamentului, iar România în ultima ediţia a Euro Health Consumer Index la subcategoria medicamente are, din păcate, cinci din şase indicatori în aşa numita zonă roşie, zonă critică”, a afirmat Păun.
Ea consideră că plasarea reală a pacientului în sistemul de sănătate nu se poate face decât prin implicarea “reală” a acestuia în luarea deciziilor. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns