Dr. Alexandra Alexescu: Orice tratament antidiabetic trebuie însoțit de un stil de viață sănătos

Stiri

O echipă funcțională, formată din medicul de familie și medicul specialist poate forma cheia succesului în diagnosticarea la timp a oricărei boli cronice, consideră Dr. Alexandra Alexescu, Medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.

“Atât în ceea ce privește diabetul zaharat, cât și orice altă boală cronică, medicul de familie are un rol crucial. În cazul nostru, orice glicemie care depășește pragul normal primește indicație de consult de specialitate, de la medicul de familie. Totodată, campaniile de informare și conștientizare au o importanță deosebită, dat fiind faptul că tehnologia a devenit parte integrată a vieții pacienților noștri”, declară Dr. Alexandra Alexescu într-un interviu acordat portalului de specialitate RoDiabet.ro

Aceasta consideră că cea mai bună cale în stabilirea tratamentului pentru un pacient cu diabet care suferă de boli cardio-vasculare este cea a unei bune colaborări între specialiști. “Cu siguranță că un medic cardiolog are mai multe cunoștințe în a evalua pacientul din punct de vedere cardiologic, iar dacă el considera de cuviință, este extrem de util să informeze diabelogul cu privire la diagnosticele acestuia”. 

Medicul diabetolog dezvăluie că le povestește pacienților săi întotdeauna de acest risc cardiovascular, care se refera atât la insuficiența cardiacă, dar și la evenimente acute, precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. “Normalizarea valorilor glicemice cu un agent hipoglicemiant care prezintă și protecție cardiovasculară este primul pas. Însă departe de a fi singurul. Orice tratament antidiabetic trebuie să fie însoțit de un stil de viață sănătos. Acesta nu înseamnă numai dieta propriu-zisă, ci și statusul de nefumător, consumul de alcool, nivelul de activitate fizică și aportul hidric”, afirmă Dr. Alexandra Alexescu.

Dr. Alexescu subliniază că și educația pacientul cu diabet zaharat este extrem de importantă, ca parte integrată a tratamentului. “Este vital ca pacientul să cunoască simptomatologia hipoglicemiei. Cred cu tărie că dacă pacientului îi este explicată importanța automonitorizării glicemice, complianța va crește. În acest fel, printr-o automonitorizare adecvată și o educație corespunzătoare, pacientul va putea depista hipoglicemia la timp și o va putea trata la domiciliu sau – mai bine – va putea preveni această complicație acută prin adaptarea bolusului de insulină și a aportului de carbohidrați la valoarea glicemică”, conchide Dr. Alexandra Alexescu.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns