Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR)

Stiri

Viitorii medici solicită soluţionarea crizei examenului de rezidenţiat şi susţinerea lui la data anunţată iniţial

În lumina recentelor evenimente stipulate în mass-media, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR), forul care reuneşte 11 organizaţii studenţeşti medicale, reprezentând în total peste 24.000 de studenţi la medicină, doreşte să tragă un semnal de alarmă asupra situaţiei sensibile în care se afla examenul de rezidenţiat programat în data de 17 noiembrie 2019 şi importanţei vitale a acestuia pentru absolvenţii din domeniul sănătăţii.

După şase ani de facultate, zeci de examene şi sute de ore de practică în spitale, studenţii îşi demonstrează cunoştinţele acumulate prin susţinerea examenului de rezidenţiat. Examenul de rezidenţiat reprezintă primul pas realizat de absolvenţii facultăţilor de medicină în direcţia intrării lor, ca parte activă, în sistemul de sănătate, devenind unica sursă de departajare în alegerea viitorului domeniu de activitate, aspect fundamental pentru intrarea pe piaţa muncii în România.

Pentru ca examenul să se poată desfăşura în condiţii optime conform actualei cronologii, metodologia de organizare, comisiile de specialitate şi numărul de locuri/posturi trebuie aprobate prin ordin comun al Ministrului Sănătăţii şi Educaţiei. În momentul de faţă acest lucru nu poate fi realizat din cauza absenţei Ministrului Educaţiei şi a faptului că instituţiile statului pasează între ele responsabilitatea soluţionării acestei crize.

FASMR face un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administraţia Prezidenţială, Universităţile de Medicină şi Farmacie, Direcţiile de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor spre a soluţiona această situaţie înainte de a devenii o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital şi integrarea pe piaţa muncii a mii de absolvenţi de medicină din România.

După mii de pagini citite şi luni întregi de pregătire intensă, colegii noştri care urmează să susţină cel mai important examen profesional merita o situaţiei clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral şi mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri şi jocuri politice.

„Examenul de rezidenţiat este mult mai mult decât un examen pentru studenţii şi absolvenţii medicinişti, este momentul la care am sperat şi pentru care ne-am pregătit timp de şase ani, care marchează împlinirea vocaţiei unei generaţii întregi de viitori medici. Colegii noştri mai mari, acum absolvenţi, s-au pregătit pentru acest examen al maturităţii medicale şi nu merită ca viitorul lor să fie subiectul unei neînţelegeri politice între instituţiile statului. FASMR este alături de absolvenţi şi solicită soluţionarea acestei crize, pentru ca examenul să se poată susţine la data anunţată anterior, 17 noiembrie 2019, în condiţii optime.” – Teodor Cristian Blidaru, în numele Consiliului Director al FASMR.

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) este o organizaţie studenţească, independentă şi non-guvernamentală care reprezintă interesele comune a peste 27.000 de studenţi medicinişti din 11 centre universitare din ţară, în relaţie cu autorităţile statului, cu Universităţile din care fac parte şi cu partenerii externi. FASMR este membră cu drepturi depline IFMSA (International Federation of Medical Students’ Associations).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns