Hemoroidectomia cu staplerul sau Tehnica Longo

Articole

Pentru prima data hemoroidectomia cu staplerul a fost folosita in anul 1993 de catre Longo si echipa lui, care au reusit sa adapteze un stapler circular denumindu-l PPH (Procedura pentru Prolaps si Hemoroizi) in tratamentul bolii hemoroidale. Aceasta tehnica are avantajul de a nu fi asa  agresiva si de asemenea este mai putin dureroasa comparativ cu chirurgia clasica, iar durata operatiei si reintegrarea sociala a pacientului este mult mai rapida. Probabil pentru a intelege mai bine aceasta procedura ar trebui sa explic ce inseamna un stapler, si unde se foloseste. Acest dispozitiv denumit stapler sau capsator este folosit cel mai frecvent in chirurgia digestiva la sutura mecanica a doua suprafete , care se efectua de obicei prin sutura manuala. De multe ori este destul de greu sa realizezi o sutura manuala de intestin, asa s-a inventat acest capsator (stapler) care sectioneaza tesutul si produce o sutura perfecta uniforma folosind agrafe de titan. Staplerele pot avea mai multe forme: circulare, liniare, semicirculare, avand in vedere ca hemoroizii sunt localizati circular la nivelul canalului anal, in hemoroidectomie se folosesc staplere circulare sau semicirculare. In concluzie, hemoroidectomia cu staplerul este o interventie ce presupune excizia circulara a tesutului intestino-hemoroidal si sutura mecanica imediata circulara cu agrafe de titan. Astfel Longo a reusit sa schimbe toate conceptiile in ceea ce priveste tratamentul chirurgical al hemoroizilor starnind un val de discutii care si pana in prezent nu sunt clarificate. Desigur apar si unele intrebari, daca aceasta tehinca este mai buna decat chirurgia clasica, care sunt costurile si beneficiile acestei metode.

Indicatia de tratament a hemoroidectomiei cu staplerul este cu predilectie pentru hemoroizii interni grad 3, dar se mai poate folosi si in stadiul 4 sau 2, fiind si un subiect de multe ori controversat de multe studii. 

Interventia necesita anestezie generala, se efectueaza dilatatie anala, se introduce anuscopul, apoi se fixeaza mucoasa cu fire in mai multe puncte care se introduc in interiorul staplerului. Mucoasa si tesutul hemoroidal este sectionata pe o distanta de 2-3 cm, in acelasi timp producandu-se sutura mecanica printr-o singura apasare a manerului de la stapler. Se verifica etansietatea suturii si se completeaza hemostaza dupa caz, se extrage  anuscopul, iar timpul estimat pentru aceasta procedura variaza intre 15-25 minute.   

Rezulatele hemoroidectomiei cu staplerul sunt destul de bune, unele studii arata o eficienta de pana la 90% din cazuri cu disparitia simptomelor de prolaps hemoroidal si disparitia sangerarilor.

Durerea dupa aceasta interventie in primele 4 zile este mult mai scazuta comparativ cu hemoroidectomia clasica, iar intoarcerea la munca a pacientilor operati este  mult mai rapida.

Ca si complicatii s-au semnalat unele imediate, cel mai frecvent fiind sangerarile in proportie de 17%, dar sunt studii in care medicii au folosit sutura hemostatica imediata pana la 90% dintre pacientii operati. Complicatiile tardive pot aparea dupa o perioada de timp printre care se enumara, durerea cronica anala, stenoza ano-rectala sau incontinenta anala.

Costurile operatiei cu staplerul sunt mai ridicate comparativ cu chirurgia clasica, deoarece dispozitivul care se foloseste este de unica folosinta si trebuie achizitionat. Contrariu este ca durata interventiei chirurgicale si timpul de spitalizare sunt mai scurte, care practic ar compensa aceste costuri, iar reintegrarea sociala cat mai rapida a bolnavului este probabil cel mai mare avantaj.

In concluzie hemoroidectomia cu staplerul este o metoda sigura si eficienta de tratament al hemoroizilor interni asociat cu prolaps, avand o durata de spitalizare mica si o reintegrare sociala rapida comparativ cu interventia chirurgicala clasica. Dar inca sunt multe contraverse la ora actuala in ceea ce priveste indicatiile metodei si complicatiile tardive.  Si sa nu uitam ca sunt si alte alternative mai putin agresive decat chirurgia clasica sau tehnica Longo in tratamentul bolii hemoroidale.

Sanatatea ta este prioritatea noastra.

CLINICA PROVIVAMED – tratament hemoroizi si fisuri anale Cluj

Dr. Mironescu Vitalii

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .