Medicul de familie, resursă cheie pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate.

Stiri

Acesta este mesajul Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB) cu ocazia Zilei Mondiale a Medicului de Familie 2021.

Medicul de familie din București se confruntă zi de zi cu multiple provocări.

El trebuie să fie medic, propriul manager, administrator, economist și să nu uităm că este și membru al familiei sale.  Mulți dintre colegii medici de familie au copii și responsabilități atât față de pacienți, cât și față de propria familie.

Medicina de familie are nevoie de noi resurse, are nevoie de o legislație aplicabilă, coerentă și predictibilă pentru că medicul de familie este cel cu care pacientul interacționează cel mai des în sistemul medical românesc. Dar poate ca prim pas, rolul medicului de familie, inclusiv în profilaxie, trebuie să fie clar definit în legislația românească.

Cu sincope în medicina de familie nu putem avea un sistem medical sustenabil și de viitor. Medicina primară trebuie sprijinită, prioritizată în privința politicilor de sănătate și evaluată corect din perspectiva finanțării alocate.

De asemenea, nu trebuie uitată importanța corelării numărului de medici de familie cu populația.

”A fost nevoie de o pandemie ca să ne aducem aminte cât este de importantă resursa umană în sistemul de sănătate din România, şi mai ales în medicina primară. Colegiul Medicilor din Municipiul București asigură toți medicii de familie că au în CMMB un partener activ de dialog, sprijin și reprezentare în problemele cu care se confruntă la nivelul municipiului București. Iar un prim obiectiv al nostru, ca cel mai mare colegiu teritorial din țară, este să sprijinim medicina de familie, ca aceasta să își ocupe locul pe care îl merită în sistemul de sănătate”, a declarat prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB).  

Pe data de 19 mai se marchează la nivel internațional Ziua Mondială a Medicului de Familie.

Cu această ocazie, Biroul Executiv al CMMB lansează un mesaj de susținere pentru medicina primară:  Medicul de familie, resursă cheie pentru sustenabilitatea sistemului de sănătate.

Ziua Mondială a Medicului de Familie a fost declarată pentru prima dată, în 2010, de WONCA – Organizația mondială reprezentativă pentru medicii de familie și medicii generaliști, pentru a evidenția rolul și contribuția medicilor de familie și a echipelor de îngrijire primară, în sistemele de sănătate din întreaga lume.

Celebrarea medicului de familie anual pe 19 mai este ocazia perfectă de a recunoaște rolul central al acestuia în furnizarea de asistență medicală personală, cuprinzătoare și continuă pentru toți pacienții. Este, de asemenea, o șansă de a celebra progresele înregistrate în medicina de familie și contribuțiile speciale ale echipelor de asistență primară la nivel global, potrivit reprezentanţilor WONCA.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns