Acneea: cauze, diagnostic, tratament si prevenire eficienta

Stiri

Cauzele aparitiei acneei

Acneea este o afectiune inflamatorie cu care se confrunta majoritatea adolescentilor, insa poate da mari batai de cap si adultilor. Cosurile aparute la nivelul fetei, umerilor sau toracelui sunt provocate de glandele sebacee. Desi nu este o afectiune medicala serioasa, persoanele care sufera de acnee pot cadea in adevarate depresii din cauza aspectului general al pielii. Isi pot pierde increderea in fortele proprii, se pot simti inferioare interlocutorilor lor si, astfel, pot dezvolta atacuri de panica.

Desi oamenii nu ar trebui sa fie judecati dupa felul in care arata, stereotipurile exista si pot zdruncina din temelii increderea in sine. Un adolescent poate sa se simta marginalizat din cauza acneei si, astfel, ajunge sa se inchida intr-o bula, fara sa mai relationeze cu cei din jur. O astfel de experienta il poate marca pe viata. De aceea, tratarea acneei este un subiect cu importanta majora!

Exista cateva cauze majore care contribuie la aparitia acneei, precum:

  • excesul de sebum;
  • schimbarile hormonale – femeile care sufera de afectiuni ale glandei tiroide se pot confrunta cu aparitia acneei, iar in alte cazuri cosurile apar inaintea mentruatiei, din cauza fluctuatiilor hormonale;

Desi acneea este cauzata, in esenta, de excesul de sebum sau de schimbarile hormonale, exista si alti factori care pot declansa aparitia cosurilor la nivelul pielii. Spre exemplu, conditiile meteo nefavorabile pot usca excesiv pielea si, astfel, isi pot face aparitia micile puncte albe sau negre de pe ten. Consumul excesiv de alcool are acelasi efect asupra tenului, deshidratandu-l.

Diagnosticarea acneei

De regula, tinerii evita sa mearga la medicul dermatolog pentru diagnosticarea corecta, fapt pentru care problema persista ani la rand. Dincolo de frustrarea resimtita din cauza prezentei constante a cosurilor, pielea poate avea de suferit, iar urmele lasate sunt greu de indepartat. Asadar, o vizita in cabinetul medicul specialist este esentiala pentru stabilirea unui diagnostic corect. In timpul consultului, medicul dermatolog va examina suprafata pielii si va recomanda anumite analize de sange, in baza istoricului medical al pacientului.

In functie de gravitatea afectiunii, tipurile de acnee diagnosticate se pot imparti in:

  • forme usoare de acnee – prezenta catorva mici cosuri si puncte negre pe suprafata pielii;
  • forme moderate de acnee – prezenta unui numar mai mare de cosuri;
  • forme severe de acnee – prezenta cosurilor dureroase si a cicatricilor post-acneice.

Tratamentul acneei

In functie de forma diagnosticata, medicul stabileste un tratament acnee. Exista solutii diferite, de la cremele pentru acnee si lotiunile aplicate la nivelul pielii, pana la tratamentul medicamentos, care ajuta la tratarea infectiilor si la reglarea hormonala.

Dintre ingredientele care ajuta la combaterea acneei se pot mentiona acidul salicilic si peroxidul de benzoil. Solutiile pe baza de acid salicilic se afla in topul preferintelor datorita pretului accesibil, dar mai ales datorita efectului benefic pe care il au asupra pielii. Acidul salicilic contribuie la indepartarea celulelor moarte si, astfel, curata in profunzime porii – locul in care se aduna sebumul, mizeria si transpiratia. Peroxidul de benzoil este o alta solutie des recomandata pentru tratarea acneei, datorita faptului ca ajuta la curatarea porilor, dar si la exfolierea pielii. De regula, aceste solutii pot fi achizitionate din farmacii chiar si fara prescriptie medicala, avand o concentratie slaba de activi.

O varianta potrivita de tratament, mai ales pentru persoanele cu ten sensibil, este reprezentata de o crema pentru acnee cu ingrediente naturale, cu conditia ca aceasta sa fie realizata din plante ce au efecte antiseptice, antiinflamatoare, antifungice si analgezice. O astfel de crema ajuta la reglarea sebumului, precum si la stimularea circulatiei sangelui la nivelului pielii. De asemenea, urmele vizibile lasate de cosuri sunt estompate si, astfel, tenul isi recapata luminozitatea. Raportul calitate-pret al cremelor naturiste este unul mai mult decat avanatajos, rezultatele fiind pe masura asteptarilor.

In cazurile in care acneea este severa, se poate recurge la antibiotice pentru tratarea infectiei sau la anticonceptionale pentru reglarea hormonala. Aceste tratamente trebuie administrate exclusiv la recomandarea medicului, in urma unor analize detaliate si sub atenta supraveghere a acestuia.

Cum se poate preveni acneea?

Pentru a preveni aparitia acneei sau pentru a reduce frecventa comedoanelor si nivelul de inflamatie, cei care se confrunta cu aceasta problema pot urma cateva sfaturi, care se refera atat la ingrijirea tenului, cat si la stilul de viata:

  • alimentatie sanatoasa bogata in fructe si legume;
  • consumul regulat de apa, care ajuta la hidratarea corespunzatoare a organismului si, implicit, a tenului;
  • curatarea fetei dimineata si seara cu un gel bland, special pentru acnee;
  • eliminarea factorilor de stres;
  • evitarea atingeri frecvente a fetei – mainile sunt pline de microbi, bacterii si praf, care se transfera imediat pe piele, printr-o simpla atingere;
  • evitarea consumului de bauturi alcoolice, in special in cazul celor care se confrunta cu o forma severa de acnee.
  • evitarea consumului in exces a lactatelor;
  • evitarea stoarcerii cosurilor deja existente – aceasta actiune nu face altceva decat sa agreseze tenul, provocand inflamatie si cicatrici;
  • mainile trebuie sa fie in permanenta curate inaintea aplicarii oricarui tratament pentru ten, precum si inaintea aplicarii machiajului;
  • pensulele si bureteii de machiaj trebuie curatate dupa fiecare utilizare;
  • practicarea sportului – o viata activa ajuta la buna functionare a intregului corp;
  • utilizarea unei creme cu factor de protectie solara;

Atat tratamentul acneei, cat si prevenirea acestei afectiuni sunt in egala masura importante, iar folosirea unor produse dermatocosmetice potrivite unui ten cu tendinte acneice poate contribui la prevenirea aparitiei cosurilor.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns