Ministerul Sănătăţii anunţă că are în lucru un masterplan pentru prevenirea şi controlul cancerului

Stiri

Ministerul Sănătăţii a precizat că are în lucru un masterplan pentru prevenirea şi controlul cancerului, în acord cu ultimele direcţii ale Uniunii Europene, dar şi cu nevoile “reale” ale pacienţilor cu afecţiuni oncologice.
Potrivit unui comunicat de presă al MS, masterplanul prevede dezvoltarea de acţiuni şi măsuri pe mai multe paliere, precum prevenţia, diagnosticul precoce, tratamentul, îngrijirile paliative şi de hospice, reabilitarea oncologică, psiho-oncologie, cercetare.

Principalele acţiuni avute în vedere pentru realizarea obiectivelor sunt: adaptarea examinărilor necesare pentru screening-ul cancerului cu localizările cele mai frecvente (col uterin, tract digestiv, sân, plămân, prostată); implementarea măsurilor pentru evitarea dezvoltării tumorilor asociate infecţiilor virale (inclusiv plan de vaccinare împotriva papilloma-virus şi virusul hepatitic C); asigurarea standardului terapeutic tuturor pacienţilor oncologici, indiferent de vârstă, gen, origine, domiciliu sau statutul de asigurat; definirea şi certificarea centrelor oncologice; acces transparent şi rapid către tratamente antineoplazice inovative; dezvoltarea îngrijirilor paliative şi de hospice; oferirea de suport psiho-oncologic; stimularea/încurajarea participării pacienţilor la studiile clinice autorizate, în paralel cu îmbunătăţirea finanţării din cercetarea independentă.
Ministerului Sănătăţii mai precizează că urmăreşte o schimbare de paradigmă prin dezvoltarea programelor de depistare precoce a afecţiunilor oncologice, astfel încât să existe posibilitatea unei rate mai mari de succes în asigurarea tratamentului.

“Începând cu luna aprilie 2020, odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-Cadru, împreună cu comisiile de chirurgie şi chirurgie oncologică, a fost gândit şi va fi funcţional un nou tip de program curativ de chirurgie oncologică. Este un program chirurgical care nu exista până în prezent şi care este gratuit pentru pacienţi. De asemenea, este prevăzut că programele de radioterapie şi chimioterapie, care sunt vitale, să fie finanţate la costuri reale. Ministerul Sănătăţii urmăreşte dispariţia listelor de aşteptare pentru imagistică performantă (Computer Tomograf, RMN, PET-CT). Va fi continuată şi urgentată implementarea programelor pentru depistarea precoce (screening) a bolilor cu cea mai mare incidenţă în rândul populaţiei (cancer de col uterin, cancer de sân, colorectal şi hepatite), ce beneficiază de o finanţare europeană importantă, de peste 100 milioane de euro”, se arată în comunicat.
O delegaţie a României condusă de secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a participat, pe 4 februarie, în Parlamentul European, la evenimentul de lansare a consultării publice asupra Planului European de luptă împotriva cancerului – “Accesul la îngrijiri oncologice în Europa”, organizat de Comisia Europeană.
Planul European de luptă împotriva cancerului va integra cinci domenii de acţiune: aplicarea principiului “Health in all policies”, prevenţia, asigurarea accesului corect şi egal la tratamente oncologice, supravieţuirea cancerului şi calitatea vieţii post traumă şi îngrijirile paliative. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns