Reacție CMR privind declarațiile publice ale ministrului sănătății și ale ministrului finanțelor publice

Stiri

CMR face următoarele precizări legate de afirmaţiile aparute în spaţiul public ale doamnei ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea şi ale domnului ministru al Finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici:

„Iată că, în interval de o săptămână, în mediile de informare  au apărut declaraţii, mai întâi ale ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici şi apoi ale ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care au produs indignare în rândul  medicilor.

Primul dintre ei, ministrul Teodorovici a declarat într-o conferinţă ca „ceea ce lipseşte în sistemul sanitar, este calitatea umană. 100% din populaţie ar spune acelaşi lucru”. (https://www.mediafax.ro/social/teodorovici-despre-sistemul-de-sanatate-ceea-ce-lipseste-este-calitatea-umana-100-din-populatie-ar-spune-acelasi-lucru-18230077)

Această afirmaţie a fost făcută în prezenţa ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care nu a avut nicio reacţie publică. Mai mult, la câteva zile după declaraţiile domnului ministru Eugen Teodorovici, doamna ministru  Sorina Pintea a ieşit cu o declaraţie prin care trimite  în spitale pacienți “sub acoperire” pentru a identifica angajații care condiționează actul medical de mită (https://www.hotnews.ro/stiri-sanatate-23258970-sorina-pintea-trimite-pacienti-sub-acoperire-spitale-pentru-identifica-medicii-care-cer-spaga.htm).

Domnul ministru Teodorvici a exprimat o opinie personală şi nefondată dovadă stând milioanele de vieţi salvate de doctorii români.

Mai mult, un sondaj din 2018 arată că, medicii se bucură de încrederea a 58% în timp ce sistemul de sănătate întrunește satisfacția a 30% din cetățeni. Starea spitalelor mulțumește doar  18% în timp ce politica Guvernului în domeniul Sănătății este apreciată doar de 14%.

Aşadar, aproape 60% dintre românii chestionaţi cred în medicii noştri, conform unui studiu de tip Omnibus lansat in 2018 de către Centrul de Sociologie Urbană și Regională –(CURS)

Faptul că, între cei 58.000 de medici din România, există 300 de colegi condamnaţi definitiv de instanţe  pentru fapte de corupţie, nu face decât să întărească afirmaţia pe care o facem şi noi că, nu corupţia medicului este cea care caracterizează sistemul de sănătate din România. Caracteristica sistemului de sănătate este valoarea profesională şi umană a angajaţilor din sistem care se concretizează prin:

Număr servicii de medicină de familie= 110.545.624

Număr servicii în ambulatoriu clinic= 25.880.260

Număr servicii paraclinice=43.569.305

Număr servicii paraclinice de imagistică= 1.487.313

Număr de servicii în spitalizarea continuă= 3.956.435

Număr de servicii în spitalizarea de zi= 4.028.424

Doar în contractele noastre cu CNAS, fără a socoti medicina privată. Acestea sunt cifre oficiale care vorbesc doar despre medicina publică.

Pe lângă acestea, este vorba despre abnegaţia umană, empatia, sacrificul de sine, burnout-ul miilor de medici  care muncesc în program continuu,  în gărzi, uneori succesive, uneori în condiţii improprii, adesea sub presiunea pacienţilor şi a aparţinătorilor, adesea fără încadrarea umană corespunzătoare, adesea fără mijloace  tehnice corespunzătoare.

CMR crede cu tărie că acela care stă în capul sistemului nu trebuie să-i blameze pe cei pe care se sprijină sistemul. Sigur că, aşa cum am afirmat în repetate rânduri, corpul profesional se dezice vehement de faptele de corupţie ale personalului şi le condamnă cu tărie.

Dar, a face astăzi, o astfel de acţiune ca aceea preconizată în termeni neclari şi nereglementată juridic, nu înseamnă decât o incitare la comiterea de infracţiuni, chiar dacă ea s-ar baza pe nişte informaţii discutabile dintr-un chestionar realizat sub protecţia anonimatului.

Astfel, oricare pacient care intră în insituţia sanitară se va gândi la medici şi la personalul sanitar ca la posibili infractori, iar medicii şi personalul sanitar se vor gândi la pacienţi ca la posibili delatori.

În locul doamnei ministru aş insista să vorbesc  despre programele şi proiectele de succes pe care le-a înfăptuit Ministerul Sănătății, aş vorbi despre creşterea substanţială a bugetului pentru investiţii şi, cu siguranţă, aş insista asupra a ceea ce este mai valoros în sistemul sanitar şi pe care acesta se sprijină. Concret, aş insista pe calitatea umană şi profesională a medicilor.

Poate este prea greu pentru autorităţi să-şi nuanţeze poziţia sau chiar să retracteze afirmaţiile. Dar medicii din România aşteaptă acest lucru şi ar fi bucuroşi să vadă că acest lucru s-a întâmplat.” dr. Gheorghe Borcean, preşedinte CMR.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns