Sorina Pintea: Lucrăm la standardizarea procedurilor operaţionale în spitalele de psihiatrie

Stiri

Ministerul Sănătăţii lucrează la strategia şi la planul de măsuri în domeniul sănătăţii mintale, dar şi la standardizarea procedurilor operaţionale în spitalele de psihiatrie, a informat ministrul Sorina Pintea, în mesajul transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Mintale.

“Este timpul de a vorbi deschis despre sănătatea mintală, este timpul să creştem gradul de conştientizare şi educare, la nivel naţional, în privinţa acestui domeniu. Anul acesta, au existat mai multe evenimente nefericite care au tras un semnal de alarmă cu privire la sănătatea mintală. Sunt multe de făcut în acest domeniu. (…) Lucrăm şi la standardizarea procedurilor operaţionale în spitalele de psihiatrie. Am stabilit întâlniri între specialişti din comisia de specialitate a MS, reprezentanţi ONG-uri, medici pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru modificarea Legii Sănătăţii Mintale şi a programelor de tratament”, a afirmat Pintea.

Ea a precizat că susţine propunerea făcută de specialişti care vizează înfiinţarea unui grup de lucru interministerial, alcătuit din reprezentanţi ai mai multor ministere şi instituţii publice care să elaboreze strategia şi planul de măsuri care să identifice soluţiile necesare acestui domeniu.  “Aştept concluziile discuţiilor dintre profesionişti şi societatea civilă şi voi lua imediat măsurile necesare care se impun. Cazul bolnavului cu afecţiuni psihice necesită o abordare multidisciplinară. Deseori aceste cazuri, în special cele cronice, exced sfera medicală şi devin cazuri sociale. De aceea, susţin prima propunere făcută de specialişti care vizează înfiinţarea unui grup de lucru interministerial, alcătuit din reprezentanţi ai mai multor ministere şi instituţii publice, cu putere de decizie, ca, de exemplu, Ministerul Justiţiei, Ministerul Muncii, cel de Interne sau Ministerul Afacerilor Externe – CEDO, care să elaboreze strategia şi planul de măsuri care să identifice toate soluţiile necesare domeniului”, a arătat demnitarul.

Potrivit ministrului, este nevoie de formarea continuă a personalului care lucrează în secţiile de psihiatrie, dar şi de conştientizarea populaţiei, deoarece “există încă fenomenul de stigmă” pentru aceşti pacienţi. “Anul acesta am finalizat controlul în toate unităţile sanitare care ne arată exact unde suntem şi ce avem de făcut pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale şi a îngrijirii de care au nevoie aceşti bolnavi. Pentru prima oară vom deschide linii de finanţare şi atragerea de fonduri europene şi în domeniul psihiatriei, specialitate care nu a beneficiat de astfel de facilităţi până în prezent”, a completat Pintea. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns