Tratează cu succes hernia de disc lombară prin intervenții chirurgicale și non-chirurgicale

Articole

Hernia de disc este însoțită în majoritatea cazurilor de dureri de spate sau de picior, de amorțeală sau de furnicături care apar atunci când discul atinge sau comprimă un nerv spinal. Primul pas către recuperare poate implica odihnă și repaus, medicamente pentru ameliorarea durerii, injecții spinale și kinetoterapie.

Totuși, dacă simptomele persistă, poate fi recomandată o intervenție chirurgicală. Află, în cele ce urmează, ce presupune mai exact această afecțiune și cum poate fi tratată. 

Hernia de disc lombară – ce înseamnă și care sunt cauzele sale?

Fiecare disc al coloanei vertebrale are un centru umplut cu un material asemănător gelului. Hernia de disc apare atunci când conținutul din interior penetrează peretele dur al discului, iritând nervii spinali asemeni unei iritații chimice. 

Durerea apare ca rezultat al inflamației și umflăturii nervului spinal cauzate de presiunea herniei de disc. Majoritatea discurilor herniate apar la nivelul coloanei lombare, acolo unde nervii spinali ies între vertebrele lombare, după care se unesc din nou pentru a forma nervul sciatic, care traversează piciorul. 

Care sunt simptomele herniei de disc lombare?

Simptomele cauzate de o  hernie de disc lombară variază foarte mult în funcție de propria toleranță la durere. Dacă ați fost diagnosticat cu hernie de disc lombară, este posibil să simțiți durere care radiază din zona lombară în jos, pe unul sau pe ambele picioare.

Durerea asemănătoare unui șoc electric poate fi foarte severă indiferent dacă stați în picioare, mergeți sau stați pe scaun. Atunci când vă aplecați, vă ridicați, răsuciți sau vă așezați, durerea se poate intensifica. Uneori, durerea este însoțită de amorțeală și furnicături la nivelul picioarelor și este posibil să simțiți crampe sau spasme musculare la nivelul spatelui sau piciorului. Acestea din urmă sunt simptome mai degrabă specifice pentru stenoza de canal lombar, de unde și necesitatea unei diagnosticări foarte amănunțite. 

Când este recomandată intervenția chirurgicală pentru hernia de disc lombară?

Intervenția chirurgicală pentru hernia de disc lombară, numită discectomie, poate fi o opțiune dacă simptomele nu se îmbunătățesc semnificativ cu tratamente conservatoare. Operația poate fi, de asemenea, recomandată dacă prezentați semne de afecțiune a nervilor, cum ar fi slăbiciune sau pierderea sensibilității la nivelul picioarelor.

Pentru a evita recidiva, pacienții sunt încurajați să adopte tehnici adecvate de ridicare și o poziție bună în timp ce stau pe un scaun sau în picioare, dar și atunci când merg sau dorm, dar și să respecte un program adecvat de exerciții pentru a întări mușchii abdominali slabi. O greutate corporală sănătoasă în care să predomine masa musculară și mai puțin grăsimea este, de asemenea, de dorit.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok .