Vaccinul HPV reduce riscul de cancer de col invaziv

Stiri
O lucrare a cercetătorilor de la Institutul Karolinska din Suedia, publicat recent în New England Journal of Medicine, arată că GARDASIL protejează nu numai împotriva infecției cu HPV, a leziunilor precanceroase și a negilor genitali, dar și împotriva cancerului de col uterin invaziv care afectează anual în jur de 530,000 femei, dintre care 250,000 mor în fiecare an.
 
Acest studiu pe scară largă a folosit date din registrele demografice și de sănătate ale Suediei. Au fost analizate datele de la aproximativ 1,7 milioane de fete și femei care locuiau în Suedia în perioada 2006-2017, cu vârste cuprinse între 10 și 30 de ani. Mai mult de jumătate de milion dintre aceste femei și fete au primit cel puțin o doză de GARDASIL, 80% dintre ele primind vaccinul înainte de vârsta de 17 ani și aproximativ 85% fiind vaccinate cu două sau mai multe doze. Pe parcursul perioadei de studiu, 538 dintre femeile nevaccinate au fost diagnosticate cu cancer de col uterin, comparativ cu doar 19 femei vaccinate. Stratificarea și ajustările suplimentare pentru diferite covariabile, cum ar fi vârsta, anul calendaristic, timpul de urmărire, educația și altele, au arătat că rata cancerului de col uterin a fost redusă cu 88% la femeile care au făcut vaccinul înainte de vârsta de 17 ani și 53% la femeile care au primit vaccinul între 17 și 30 de ani.
 
Dincolo de a fi prima lucrare care arată că GARDASIL protejează împotriva cancerului de col uterin invaziv, studiul are o importanță strategică pe mai multe niveluri. În primul rând, studiul servește drept dovadă independentă ce subliniază importanța programelor de vaccinare HPV în rândul adolescenților. În al doilea rând, demonstrează valoarea potențială a vaccinării la persoanele de 17-30 de ani (dincolo de cohorta de vaccinare primară) pentru a reduce riscul de cancer de col uterin. În al treilea rând, lucrarea stabilește în continuare că GARDASIL este un instrument important în prevenirea cancerului de col uterin și, dacă există angajamentul de a susține vaccinarea, Suedia este pe cale să atingă obiectivele de eliminare.
 
În plus, acest studiu important poate facilita discuțiile cu factorii de decizie politică din țările fără programe de vaccinare împotriva HPV și poate ajuta la respingerea oricărui scepticism rămas cu privire la beneficiile potențiale ale vaccinului în reducerea riscului de cancer de col uterin. În cele din urmă, dovezile din această lucrare pot fi folosite pentru a sublinia importanța menținerii ratelor de vaccinare HPV în lumina pandemiei COVID-19.
 
Studiul susține eforturile MSD, lider în vaccinarea împotriva HPV, în lupta pentru atingerea obiectivului de a proteja 1 miliard de oameni de afecțiuni și cancere provocate de HPV, până în 2030.
 
Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns