Victor Costache: În Programul Operaţional pentru Sănătate există un segment dedicat medicinei stomatologice pentru copii şi non-asiguraţi

Stiri

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a declarat, la audierile în comisiile parlamentare de specialitate, că în cadrul Programului Operaţional pentru Sănătate există un segment care va fi alocat medicinei stomatologice pentru copii, precum şi pentru non-asiguraţi.

El a fost întrebat, în contextul tragediei produse la Piteşti unde un copil a murit după ce i s-a făcut anestezie într-un cabinet stomatologic, cum vede Ministerul Sănătăţii asigurarea dreptului constituţional al copilului la servicii medicale până la 1 ani, cu excepţia marilor oraşe, unde există cabinete medicale şcolare.

“În Programul Operaţional pentru Sănătate, pe care l-am elaborat împreună cu colegii de la Fonduri europene, avem un sector, un segment dedicat medicinei de familie şi, de asemenea, un sector  – o noutate – care va fi alocat medicinei stomatologice pentru tot ceea ce înseamnă nu numai populaţie pediatrică, dar şi segmentul non-asigurat din România”, a răspuns Costache.

Potrivit acestuia, finanţarea medicinei dentare a fost neglijată în ultimii 30 de ani: “Nu este o problemă care datează de ieri de azi sau de anul trecut. Evident, trebuie să se aloce mai multe resurse medicinei dentare, deoarece o sănătate precară a cavităţii bucale nu se răsfrânge doar asupra cavităţii bucale, ci a întregului corp. (…) În contextul unui buget de stat golit şi văduvit, avem un ministru de Finanţe şi un prim-ministru care au girat o politică bugetară raţională şi să sperăm că la rectificarea din vară se vor putea aloca mai multe fonduri”.  Costache a adăugat că sistemul de sănătate este “subfinanţat cronic”. “Cum putem face să ieşim din asta? Politicienii care şi-au asumat acest lucru şi care au promis de la anul să aloce un procent mai mare din PIB pentru bugetul sistemului sanitar şi, implicit, asta ar însemna şi o creştere a bugetului CNAS sau (…) dacă nu vom avea o alocare corectă din PIB este evident că trebuie să prezentăm populaţiei din România un sistem alternativ, care să ajute scăderea costurilor care sunt adresate unei singure persoane atunci când are o situaţie de criză”, a adăugat el. AGERPRES

 Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns