Viitorul activității medicale din România nu poate fi negociat în 3 ore

Stiri

„Am notat, vom analiza. Avem 3 ore. Timpul a expirat”. 3 ore pentru aproximativ 45.000 de medici. Acesta este timpul alocat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) negocierilor Contractul-cadru cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România. INADMISIBIL!

Contractul-cadru (CoCa) ce reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul Sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate NU poate fi negociat cu reprezentanți ai CNAS care NU dau dovadă de interes pentru identificarea unor soluții concrete la probleme majore ale sistemului sanitar și ale medicilor!

Sintagma „Noi suntem statul” nu își are rostul într-o negociere din secolul al XXI-lea!

Colegiul Medicilor din România (CMR), forul reprezentativ al profesiei medicale din țară, a fost invitat astăzi, 29 martie 2021, la o negociere cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) pe marginea viitorului Contract-cadru (CoCa) 2021-2022.

Menționăm că CNAS a stabilit în mod unilateral un program de consultări cu asociațiile profesionale și patronatele din asistența medicală primară, ambulatoriul de specialitate și spitale. Pentru procesul de negociere cu reprezentanții Colegiului Medicilor din România a fost alocat un interval unic de timp de 3 ore pentru parcurgerea a 168 de pagini de contract destinate organizării activității medicale din asistența medicală primară, ambulatoriu, spital, asistența medicală de urgență, îngrijirile la domiciliu, acordarea îngrijirilor paliative.

Întâlnirea dintre reprezentanții CMR și CNAS presupunea negocierea condițiilor contractuale, în vederea derulării Contractului-cadru, pornind de la direcțiile de acțiune prioritare specifice fiecărui segment al sistemului medical aflat în contract cu CNAS, direcții mandatate de către Consiliul Național al CMR.

Mesajul Președintelui CMR în deschiderea întâlnirii a fost: „Vă mulțumim pentru invitația de a participa la aceste negocieri, înțelegem situația specială de acum, de a negocia pe proiectul dvs., dar în viitorul apropiat sperăm să participăm la elaborarea proiectului de Contract-cadru, înainte de apariția lui publică,  în calitatea noastră de parteneri cu drepturi egale în acest proces. De asemenea, în viitorul apropiat dorim să discutăm mai mult despre independența în exercitarea profesiei de medic, să discutăm despre reducerea presiunii financiare, care nu ar trebui să influențeze în niciun fel decizia noastră profesională și nici relația medic-pacient. Trebuie să discutăm despre o implicare mai redusă a medicului în relația asigurat-asigurator (CNAS), iar activitatea medicală trebuie să fie mai puțin dependentă de buna funcționare a SIUI (Sistem Informatic Unic Integrat), deoarece timpul este prețios și acesta trebuie folosit pentru desfășurarea în condiții cât mai bune a actului medical”.

Din nefericire, echipa CNAS nu a dat dovadă de interes pentru negocieri, iar aproape la fiecare chestiune ridicată, răspunsul echipei Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a fost „Am notat, vom analiza”.

Timpul insuficient alocat discuțiilor privitoare la viitorul sistemului medical din România nu a permis parcurgerea tuturor prevederilor contractuale stipulate de Contractul-cadru și pentru care reprezentanții CMR au fost mandatați să negocieze.

Din punctul de vedere al CMR, negocierile nu au decurs așa cum ar presupune în mod firesc o relație contractuală între doi parteneri cu drepturi egale.

Lipsa de asumare a unor decizii ferme referitoare la modificările solicitate de către CMR, care ar fluidiza traseul pacientului în sistemul medical românesc și ar reduce birocrația zdrobitoare existentă în acest moment, a contribuit la epuizarea rapidă a celor 3 ore alocate negocierilor.

Echipa CMR a întâlnit o echipă CNAS fără deschidere la argument sau la negocieri, care a lăsat impresia că dorește un contract de adeziune, nu un contract civil între două părți cu drepturi și obligații egale.

Având în vedere faptul că pe nici unul dintre elementele luate în discuție nu s-a convenit formula finală, CMR consideră că întâlnirea de astăzi nu a întrunit condițiile de a fi considerată negociere pentru a îndeplini exigențele Legii 95 și ale altor acte normative în vigoare.

Însă, în încercarea de a debloca situația, CMR va trimite către CNAS toate documentele aferente, în format scris, pe cale oficială, pentru ca acestea să fie cu adevărat analizate.

De asemenea, deși CNAS a refuzat categoric o nouă rundă de negocieri în vederea parcurgerii și finalizării discuțiilor asupra prevederilor CoCa, ne exprimăm speranța că se va reveni asupra acestei decizii și așteptăm invitația oficială la o nouă discuție.

Subliniem faptul că, la momentul actual, peste 45.000 de medici din toate specialitățile își desfășoară activitatea și sunt impactați conform prevederilor acestui Contract-cadru, care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul Sistemului de Asigurări Sociale de Sănătate.

Precizăm că CNAS a elaborat unilateral acest contract pentru perioada 2021-2022, fără consultarea prealabilă a Colegiului Medicilor din România, așa cum este prevăzut legal.

Amintim pe această cale faptul că CMR are dreptul de negociere al acestui contract în conformitate cu Legea 95/2006 și Statutul Medicilor din România.

Obiectivele strategice ale CMR sunt:

  1. Accesul pacienților din România la servicii medicale de calitate
  2. Independența profesională a medicului
  3. Debirocratizarea și eficientizarea sistemului medical

Echipa de negociere din partea CMR-ului la AȘA-ZISELE NEGOCIERI a fost condusă de către prof. dr. Daniel Coriu, Președintele CMR. La întâlnire au mai fost prezenți, din partea CMR, dna dr. Valeria Herdea, Vicepreședinte și responsabil de Comisia economico-socială și de asigurări de sănătate, dna Nicoleta Popescu, avocat CMR, iar online au participat dl dr. Gheorghe Borcean, Vicepreședinte Comisia jurisdicție, dl dr. Călin Bumbuluț, Vicepreședinte Comisia profesional-științifică și dl dr. Gindrovel Dumitra, Secretar General CMR.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns