Boloş (MFE): Stimulentul de risc se acordă întregului personal medical din spitale, nu doar medicilor

Stiri

Stimulentul de risc va fi acordat întregului personal care deserveşte pacienţii aflaţi în spitale, nu doar medicilor, a declarat, luni, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, la Digi 24.

“Acest stimulent de risc pentru personalul medical se referă nu doar la medici, ci la întreg personalul care deserveşte în aceste momente pe cei care se află în tratament la spitale, vorbim atât de asistenţii medicali, de personalul paramedical, de întreg personalul care este în aceste zile în zona de acţiune şi care practic sunt în legătură cu pacienţii bolnavi. Deci am luat în calcul 75.000 de cadre medicale care ar urma să facă parte şi să beneficieze de stimulentul de risc medical”, a afirmat Marcel Boloş.

Ministerul Fondurilor Europene a precizat că valoarea estimată pentru acordarea acestui stimulent de risc este de 120 de milioane de euro.

“Valoarea pe care am evaluat-o este de 120 de milioane de euro. Toţi aceşti bani sunt asiguraţi din fonduri europene, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman. Sigur că dacă va fi nevoie de suplimentarea acestor fonduri, vom face demersurile legale pentru ca să putem să asigurăm fondurile necesare astfel încât să putem să decontăm toate cheltuielile care se referă la stimulentul de risc medical. Este o propunere pe care România a formulat-o şi se regăseşte în proiectul de Ordonanţă de Urgenţă care va fi supus aprobării pe ordinea de zi a Guvernului, dar nu suntem singurul stat membru care a luat o astfel de măsură”, a adăugat Marcel Boloş.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut, joi, prim-ministrului, acordarea din fonduri europene a unui bonus lunar de 500 de euro medicilor care se ocupă de pacienţi infectaţi cu Covid-19, iar proiectul a fost inclus într-o ordonanţă de urgenţă iniţiată de Ministerul Fondurilor Europene.

Marcel Boloş a explicat că alte sume sunt alocate asistenţilor sociali care se deplasează la domiciliul persoanelor vulnerabile.

“Avem o sumă de 30 de milioane de euro pentru 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari care au rămas să asigure sprijin de asistenţă socială la domiciliu pentru 100.000 de persoane vârstnice şi în acelaşi timp, tot pe linia acestor servicii sociale, intenţionăm să înfiinţăm un call center, un TelVerde social, unde persoanele vârstnice ar urma să sune şi să solicite sprijinul de care au nevoie, pentru ca să fim mult mai organizaţi în munca aceasta”, a menţionat ministrul Fondurilor Europene. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns