Horațiu Moldovan: Sistemul medical nu este capabil să consume nici măcar cât se oferă la nivelul donatorilor de cord

Stiri

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a declarat că în domeniul transplantului cardiac “majoritatea inimilor de donator pleacă din România prin Eurotransplant sau pur şi simplu nu se folosesc” şi a afirmat că “sistemul medical românesc nu este capabil să consume nici măcar cât se oferă la nivelul donatorilor de cord”.

“Din păcate, se fac foarte puţine operaţii de transplant în raport cu ceea ce este necesar a fi făcut, dar mai mult decât atât chiar nu putem să epuizăm oferta de organe de la donatori pe care o avem. De exemplu, în domeniul transplantului cardiac vă atrag atenţia că majoritatea inimilor de donator pleacă din România prin Eurotransplant sau pur şi simplu nu se folosesc, deoarece sistemul medical românesc în acest moment nu este capabil să consume nici măcar cât se oferă la nivelul donatorilor de cord. Avem în vedere o augmentare a activităţii acestor centre care să opereze cât mai mulţi pacienţi”, a afirmat Moldovan.

Potrivit acestuia, în transplantul pulmonar s-au făcut “anumiţi paşi timizi”, însă acesta este un lucru “meritoriu”. “Acesta este unul dintre motivele pentru care am realizat o înţelegere la Paris cu un spital dedicat care să preia pacienţi de la noi să îi transplanteze pulmonar. De abia s-a făcut primul contact săptămâna trecută. Nu s-au semnat încă actele, urmează să se întâmple săptămâna următoare”, a mai spus Moldovan.

El a afirmat că va creşte numărul spitalelor acreditate în chirurgia de transplant, astfel încât echipele care au disponibilitate şi care pot face această operaţie să realizeze acest lucru. “În opinia mea şi a echipei din care fac parte, nu există spitale publice şi spitale private. Există spitale acreditate sau neacreditate. Forma de proprietate a lor este un lucru secundar”, a punctat secretarul de stat. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns