În atenția medicilor prescriptori și a asiguraților – Precizari privind prescrierea și administrarea medicamentului Eylea (DCI Afliberceptum)

Stiri

Precizări privind prescrierea si administrarea medicamentului Eylea (DCI Afliberceptum)- contract cost-volum:

începând cu data de 01.06.2020, in sistemul de asigurări sociale de sănătate» pacienţii cu degenerescenta maculară legată de vârstă (DMLV) forma neovasculară (umedă), pacienţii cu afectarea acuității vizuale determinata de edemul macular secundar ocluziei venei retinei (OVR de ram sau OVR centrală) sau edemul maculat diabetic (EMD) pot beneficia de tratament cu medicamentul EYLEA (DCI AFLIBERCEPTUM), inclus condiționat, in baza unui contract cost volum, in sublista C secțiunea CI grupa de boala G26 Boli degenerative ale ochiului (glaucom și boli maculare) acest medicament este primul medicament compensat în România care se administrează prin injecții intravitreene potrivit Rezumatului Caracteristicilor Produsului (RCP), medicamentul EYLEA (DCI AFLIBERCEPTUM) are o administrare specifică prin injectare în ochi(intravitreană), efectuata de către un medic oftalmolog cu experiență în administrarea injecțiilor intravitroase, conform standardelor’ medicale și ghidurilor în vigoare.

Administrarea necesita condiții adecvate de anestezie și asepsie, inclusiv administrarea locală a unui bactericid cu spectru larg iar imediat după injectarea intravitreană, pacienţii trebui monitorizați pentru creșterea presiunii intraoculare.
Protocolul terapeutic specific S01LA05 aprobat prin Ordinul MS/CNAS nr 1301/500/2008 cu modificările si completările ulterioare menționează condițiile de administrare din RCP pentru asigurarea accesului pacienților eligibili la tratament si o practica unitara la nivel național facem următoarele precizări:
1. Prescrierea medicamentului Eylea se efectuează pentru pacienţii eligibili care Îndeplinesc criteriile de includere in tratament menționate in protocolul terapeutic specific, de către medicii in specialitatea oftalmologie aflați in relație contractuala cu o casa de asigurări de sănătate.
2. Prescrierea se efectuează pentru o perioada de până la 30 – 31 de zile, pe denumire comerciala cu precizarea pe prescripție și a denumirii comune internaționale corespunzătoare, pe sublista C secțiunea CI grupa de boala G26\
3. Medicamentul se poate administra în indicațiile din protocolul terapeutic S01T.A05, concomitent la ambii ochi dacă este necesar și dacă este recomandat din punct de vedere medical. In condițiile in care fiecare flacon (UT) trebuie utilizat numai pentru tratamentul unui singur ochi, pentru tratamentului ambilor ochi se vor prescrie lunar 2 flacoane (2UT).
4. Administrarea medicamentului este efectuata in regim de spitalizare (recomandabil spitalizare de zi) sau ambulatoriu, de către un medic oftalmolog cu experiență în administrarea injecțiilor intravitroase dintr-o unitate sanitara cu paturi sau ambulatoriu de specialitate care respectă condițiile adecvate de administrare ale medicamentului (anestezie si asepsie, inclusiv monitorizarea pentru creșterea presiunii intraoculare imediat după injectare).
5. Medicul oftalmolog prescriptor care a emis rețeta pentru tratament cu medicamentul EYLEA (DCI AFLIBERCEPTUM) poate fi diferit de medicul oftalmolog care injectează medicamentul EYLEA (DCI AFLIBERCEPTUM).

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns