Primele doze de vaccin gripal au ajuns în cabinete. Medicii de familie se plâng că au primit puține vaccinuri față de numărul cerut

Stiri

Medicii de familie au început să primească vaccinul antigripal. Se plâng însă că sunt prea puţine faţă de câte au nevoie, aşa că trebuie să aleagă pe cine imunizează gratuit. Autorităţile îi liniştesc pe doctori şi pe pacienţi. Au fost livrate doar 550 de mii de doze. Alte 950 de mii urmează să ajungă la direcţiile de sănătate publică şi apoi în cabinetele medicilor de familie. Printre ele, sunt şi 10 mii de doze de vaccin gripal pentru imunizarea copiilor între 6 luni şi 3 ani.

Medicii de familie din Dolj au ridicat astăzi primele doze de vaccin de la Direcţia de Sănătate Publică.

Și la Constanţa au ajuns primele doze pentru imunizarea gratuită a bolnavilor cronici, a femeilor însărcinate, a persoanelor cu vârsta peste 65 de ani şi a copiilor şi bătrânilor instituţionalizaţi.

Un medic de familie din Bucureşti a primit vineri 15 doze de vaccin gripal. Le-a epuizat în două ore. Altul, nu a primit nici măcar o doză până acum, deşi a cerut 100.

Autorităţile spun că vaccinurile vor fi aduse în patru tranșe. Primele 50.000 au fost livrate în septembrie și au fost folosite pentru imunizarea personalului medical şi a celor care îngrijesc copii şi bătrâni instituţionalizaţi. Acum, a ajuns a doua tranşă.

45 de milioane de lei a plătit Ministerul Sănătăţii pe cele 1 milion 500 de mii de doze de vaccin gripal. Autorităţile spun că vor cumpăra noi doze dacă va exista cerere din partea medicilor de familie.

Sute de mii de romani care ar trebui imunizați obligatoriu așteaptă telefonul medicului de familie. Alții, cumpără serul de farmacii. O doza costă în jur de 60 de lei.

A comentat subiectul la Tema Zilei președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns