Tătaru la lansarea lucrării “Pandemia COVID-19 în România”: Retrăiesc, alături de corpul medical, exact etapele descrise

Stiri

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat joi, la lansarea monografiei “Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice şi epidemiologice”, apărută la Editura Academiei Române, că a retrăit, alături de corpul medical, exact etapele descrise în această lucrare atunci când a citit-o.

“Sunt onorat că un for atât de înalt ştiinţific aduce în atenţie obiectiv, şi pot spune acest lucru pentru că am studiat această monografie, o perioadă de aproape patru luni de infecţie coronavirus în România. Citind această carte, am regăsit toată această perioadă de aproape patru luni până în 15 iunie. Prima săptămână din iunie am avut cele mai puţine cazuri şi după 15 iunie am intrat în a doua cocoaşă a primului val. Să vedem zilele următoare dacă putem stabiliza. În această monografie văd o îmbinare perfectă a evoluţiei din România, dar şi a evoluţiei predecesoare din China, Iran, Italia, Spania, Franţa. Retrăiesc, alături de corpul medical, exact etapele descrise”, a susţinut Tătaru, la lansare, care a avut loc în Aula Academiei Române.

El a declarat că sprijinul Academiei Române este “esenţial” şi a dat asigurări că personalul medical “îşi va face treaba şi în acest moment”.

“Cred că sprijinul Academiei Române este esenţial în a face ca toate greutăţile pe care le-am avut în această perioadă prin negaţionism, prin bagatelizarea unei munci a întregului corp medical, prin nişte decizii care ne-au lăsat fără pârghii, fără măsuri, cred că această monografie şi sprijinul Academiei Române să aşeze pe tapet situaţia reală din această perioadă. Suntem într-o a doua fază, în care corpul medical, chiar dacă trece printr-o perioadă de oboseală, de deznădejde, vă asigur că îşi va face treaba şi în acest moment”, a transmis ministrul.

El şi-a exprimat speranţa că atât profesioniştii, cât şi cei “care şi-au găsit timp să bagatelizeze munca” lor au învăţat “ceva”din această perioadă.

“Sunt onorat şi eu şi corpul medical de această monografie şi onorat că cineva se gândeşte la noi, ne dă nişte sfaturi, face nişte previziuni şi din afară a observat cu atâta acurateţe ce a trăit şi ce trăieşte un corp medical în România zilei de astăzi, într-un sistem sanitar pe care îl cunoaşte toată lumea, cu posibilităţile lui. Şi sperăm că am învăţat ceva toţi din această perioadă şi noi, profesional, pentru că nu cred că ne întâlnim decât o dată în viaţă cu astfel de pandemie, dar şi ceilalţi care şi-au găsit timp să bagatelizeze munca noastră”, a subliniat Nelu Tătaru.

Ssecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan a susţinut că apariţia acestui volum reprezintă “un element important de suport ştiinţific, care vine să întărească şi să argumenteze într-un mod indiscutabil de la cel mai înalt for ştiinţific din România măsurile pe care Ministerul Sănătăţii le-a luat în această pandemie”.

Monografia “Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice şi epidemiologice” a fost realizată sub coordonarea academicienilor Victor Voicu şi Costin Cernescu şi a profesorului Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române.

La lansare, moderată de vicepreşedintele Academiei Române, Victor Voicu, preşedinte al Secţiei de ştiinţe medicale, au mai luat cuvântul Răzvan Theodorescu, vicepreşedinte al Academiei Române, Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale “Ion I.C. Brătianu” al Academiei Române, şi prof. dr. Emanoil Ceauşu de la Spitalul clinic de boli infecţioase şi tropicale “Dr. Victor Babeş”.

Lucrarea ştiinţifică prezintă o sinteză a cunoştinţelor la zi acumulate pe plan internaţional şi coroborate cu experienţa clinică şi cercetarea fundamentală a unora dintre cei mai reputaţi specialişti din România. AGERPRES

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook.

Lasă un răspuns