10 cele mai mari cauze ale sensibilității dentare

Articole

Vă sunt dinții sensibili? De la alimente acide la anumite paste de dinți, o serie de vinovați ar putea fi de vină.

Consumul unei băuturi rece ca gheață provoacă disconfort dentar? Sau te trezești când te periezi sau folosești ață dentară? Ai putea avea ceea ce se numește sensibilitate dentară.

Cu toate acestea, nu trebuie să suportați durerea. Există lucruri pe care le puteți face pentru a reduce sensibilitatea dentară și pentru a vă îmbunătăți sănătatea orală, spune Leslie Seldin, DDS , medic stomatolog din New York City și profesor asociat de stomatologie la Colegiul de Medicină Dentară al Universității Columbia.

Iată de ce s-ar putea să vă confruntați cu această boală bucală – și pașii pe care îi puteți lua pentru a găsi alinare pentru dinții sensibili:

1. Te periezi prea puternic

Uneori, sensibilitatea dentară vine de la periajul cu prea multă forță sau de la utilizarea unei periuțe de dinți cu peri tari. În timp, puteți uza straturile protectoare ale dinților și puteți expune tuburi sau canale microscopice goale care duc la nervii dentari. Atunci când aceste tuburi sunt expuse la temperaturi extreme sau alimente acide sau lipicioase, poate apărea sensibilitate și disconfort dentar. Cea mai simplă soluție este să treci la o periuță de dinți cu peri mai moi și să fii mai blând la periaj.

2. Mănânci alimente acide

Dacă căile către nervii tăi sunt expuse, alimentele acide precum sosul de roșii, lămâia, grepfrutul , kiwi și murăturile pot provoca durere. Dar evitarea acestor alimente vă poate ajuta să evitați orice disconfort dentar.

3. Ești un șlefuitor de dinți

Chiar dacă smalțul dinților este cea mai puternică substanță din corpul tău, scrâșnirea dinților poate uza smalțul. Procedând astfel, expuneți dentina, sau stratul mijlociu al dintelui, care conține tuburile goale care duc la nervi. Discutați cu medicul dentist despre găsirea unui dispozitiv de protecție pentru gură care să vă împiedice să măcinați. Cele mai bune apărătoare sunt cele personalizate pentru a se potrivi mușcăturii dvs., spune dr. Seldin.

4. Folosești pastă de dinți pentru albirea dinților

Mulți producători adaugă substanțe chimice pentru albirea dinților în formulele lor de pastă de dinți, iar unii oameni sunt mai sensibili la acestea decât alții. Dacă pasta de dinți conține agenți de albire, luați în considerare trecerea la unul care nu conține.

5. Ești dependent de apă de gură

Ca și pasta de dinți pentru albire, unele ape de gură fără prescripție medicală conțin alcool și alte substanțe chimice care vă pot face dinții mai sensibili, mai ales dacă dentina este expusă. În schimb, încercați clătiri neutre cu fluor sau pur și simplu săriți peste clătire și fiți mai sârguincioși în ceea ce privește folosirea aței dentare și periajului.

6. Ai boala gingiilor

Retragerea gingiilor, care sunt din ce în ce mai frecvente odată cu vârsta (mai ales dacă nu ați ținut pasul cu sănătatea dentară), poate provoca sensibilitate dentară. Dacă problema este boala gingiilor sau gingivita, medicul dentist va veni cu un plan de tratare a bolii de bază și poate sugera, de asemenea, o procedură pentru a-ți sigila dinții.

7. Ai placă excesivă

Scopul folosirii aței dentare și al periajului este de a indepărta placa care se formează dupa ce mananci. Acumularea excesivă de placă poate duce la uzura smalțului dentar. Din nou, dinții tăi pot deveni mai sensibili pe măsură ce își pierd protecția oferită de smalț. Soluția este să practicați o bună îngrijire dentară zilnică și să vizitați medicul dentist pentru curățări la fiecare șase luni – sau mai des dacă este necesar.

8. Ai avut o procedură dentară

Este normal să aveți o anumită sensibilitate după un canal radicular, o extracție sau plasarea unei coroane. Dacă simptomele nu dispar după o perioadă scurtă de timp, ar trebui să programați o altă vizită la dentist, deoarece ar putea fi un semn de infecție.

9. Dintele tău este crăpat

Un dinte ciobit sau crăpat poate provoca dureri care depășesc sensibilitatea dentară. Stomatologul dumneavoastră va trebui să vă evalueze dintele și să decidă cursul corect de tratament, cum ar fi un capac sau o extracție. În unele cazuri poţi restaura dantura şi prin fațete dentare.

10. Există degradare în jurul marginilor umpluturii

Pe măsură ce îmbătrânești, obturațiile se pot slăbi și se pot fractura sau curge în jurul marginilor. Este ușor ca bacteriile să se acumuleze în aceste crăpături minuscule, ceea ce provoacă acumularea de acid și degradarea smalțului. Asigurați-vă că consultați medicul dentist dacă observați acest tip de sensibilitate dentară între vizite; în majoritatea cazurilor, umpluturile pot fi înlocuite cu ușurință.

Sensibilitatea dentară este tratabilă. De fapt, s-ar putea să descoperi că folosirea pastei de dinți special concepute pentru dinții sensibili ajută, spune Seldin. Cu toate acestea, aceste formule nu funcționează pentru toată lumea.

Dacă sensibilitatea dvs. este extremă și persistă indiferent de pașii pe care îi luați, asigurați-vă că mergeți la medicul dentist pentru o evaluare. Doar o vizită la cabinet poate determina cea mai probabilă cauză a sensibilității dentare și cea mai bună soluție pentru situația dumneavoastră particulară.

Va recomandăm Oral Design Clinic o clinică cu renume ce oferă servicii de stomatologie in Cluj-Napoca

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .