Care sunt pozitiile potrivite pentru un somn sanatos? Cum influenteaza salteaua calitatea acestuia?

Articole

Stresul, o alimentatie dezechilibrata si alte obiceiuri nesanatoase, pot afecta calitatea somnului, astfel ca oamenii se pot confrunta cu dificultati in a adormi si a avea un somn odihnitor, pentru a-si incepe o noua zi cu rezervele de energie incarcate.

De asemenea, pozitia in care acestia obisnuiesc sa doarma este si ea importanta pentru un somn sanatos si odihnitor.

O pozitie de somn care sa favorizeze aparitia durerilor de spate si a unei oxigenari insuficiente pe timpul noptii poate avea efecte nu numai pe termen scurt – o dispozitie proasta dimineata – ci si pe termen lung, deoarece exista posibilitatea de a dezvolta afectiuni ale coloanei vertebrale si gatului. Chiar si salteaua folosita are o influenta puternica asupra acestor efecte, motiv pentru care ar trebui alese saltele care sa se potriveasca stilului de somn, nevoilor si dorintelor utilizatorului.

Desi un om nu doarme intr-o singura pozitie pe tot parcursul noptii, fiecare individ are o pozitie dominanta, motiv pentru care si tipul saltelei ar trebui ales in functie de aceasta. Cele mai bune pozitii pentru un somn sanatos si saltelele potrivite pentru acestea sunt:

  1. Dormitul pe o parte

Dormitul pe o parte este una dintre cele mai des intalnite pozitii de somn, aceasta fiind si una care favorizeaza un somn sanatos si odihnitor, deoarece coloana vertebrala are o postura corecta si este facilitat fluxul sangvin, mai ales daca se doarme pe partea stanga.

In acest caz se recomanda alegerea unei saltele ergonomice, care sa aiba o fermitate medie, pentru a se putea adapta la forma corpului. Astfel vor fi evitate durerile de spate, din zona lombara, de gat sau articulatii. In plus, se poate folosi o perna sau o patura pusa intre genunchi, pentru a evita aceste situatii.  

  1. Dormitul pe burta

De asemenea, o pozitie de somn des intalnita este si ce pe burta, desi aceasta nu este indicata persoanelor care sufera de dureri de spate si de gat, este foarte utila in cazul celor care sforaie  si/ sau cu apnee in somn. O saltea erogonomica, cu o fermitate ridicata, este cea mai potrivita pentru persoanele care prefera aceasta pozitie de dormit, pentru a evita dezvoltarea unor probleme de sanatate care pot aparea in timp, in special la nivelul coloanei.

  1. Dormitul pe spate

In schimb, o pozitie de somn favorabila pentru coloana vertebrala este cea pe spate. Desi este o pozitie in care sforaitul poate aparea frecvent, aceasta permite o aliniere corecta a coloanei si distribuirea proportionala a greutatii corpului, astfel incat sa nu se creeze presiune pe anumite zone sau parti ale corpului. Totodata, dormitul pe spate, pe perna, avand o inclinatie de aproximativ 30 de grade, este recomandat in cazul persoanelor care sufera de reflux gastroesofagian.

O alta pozitie care mai este intalnita la oameni este cea denumita pozitia fetusului, adica pe o parte si ghemuit, numai ca aceasta are mai multe dezavantaje. Prin urmare, o pozitie corecta de somn trebuie sa fie completata de o saltea potrivita pentru a avea un somn de calitate si sanatos.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din domeniul medical, urmărește-ne pe Facebook , Instagram , YouTube , TikTok , Twitter .